İsrail Merkez Bankası’nın son raporuna göre, Gazze’ye karşı yapılan saldırılar İsrail ekonomisine büyük zararlar verdi. Açıklanan rapora göre, bu saldırıların maliyeti yaklaşık 245 milyar şekel olarak açıklandı ve tarihteki en yüksek maliyetli savaş olarak kaydedildi. Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu’nun raporuna göre, bu maliyete Hizbullah’la yaşanan gerilim nedeniyle kuzeyde yaşanan hasarlar dahil değil. Ancak, bu gerilimin artmasıyla bu maliyet iki katına çıkabilir.
İsrail’in zararları arasında, yedek askerlerin çağrılması ve buna bağlı olarak yaşanan iş gücü kaybı da bulunmaktadır. Yedek askerlerin çağrılmasının en yoğun olduğu dönemde günlük maliyet 600 milyon şekel olarak açıklandı. Ayrıca, Gazze sınırına yakın İsrail yerleşimlerindeki mülklere verilen zarar 15-20 milyar şekel olarak tahmin edilirken, kuzeydeki yerleşim birimlerindeki zararın ise 5-7 milyar şekel olarak ulaştığı belirtilmektedir. Gazze’ye yapılan saldırılar, çoğunlukla inşaat, turizm, tarım ve hizmet gibi sektörlerde çalışan 178 binden fazla Filistinli işçinin işsiz kalmasına da neden oldu.
İsrail ekonomisindeki olumsuz durum, Moody’s ve Fitch kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da teyit edildi. Moody’s şubat ayında İsrail’in kredi notunu düşürürken, Fitch ise savaşa ilişkin jeopolitik risklerin devam ettiğini ve borç/GSYİH oranında artış beklentisi olduğunu belirtti. Ayrıca, Moody’s, İsrail bankalarının notunu da düşürdüğünü açıkladı. İsrail ekonomisinde yaşanan bu olumsuz gidişat, bankaların da zarar görmesine neden olabilir.
Son olarak, İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Gazze savaşının etkisiyle yerel ekonominin büyük darbe aldığı belirlendi. Son çeyrekte ekonominin yüzde 20 daraldığı ve yatırım seviyesinin yüzde 70 düştüğü gözlendi. Ayrıca, özel ve kamu tüketiminde büyük düşüşler yaşandığı ve ekonominin dördüncü çeyrekte genel olarak çöktüğü rapor edildi. İstatistik ofisine göre, Gazze savaşı doğrudan ekonomik dengeleri değiştirdi ve ülkenin ekonomik geleceği olumsuz etkilendi.