Ankara’nın Çubuk ilçesindeki bir genç, insansız hava araçlarına olan ilgisini kullanarak bahçıvan olan babasının işini kolaylaştırmak amacıyla ilaçlama yapan bir drone geliştirdi. Yasin Buğra Akkaya, lisede edindiği bilgi ve kendi araştırmaları sonucunda iki insansız hava aracı tasarladı ve bunları ilk kez TEKNOFEST’te sergiledi. Babası olan Hasan Akkaya’nın ilaçlama işinde zorlandığını gören genç, kendi tasarımı olan drone ile babasına yardımcı olmayı hedefledi. Yaklaşık 3 ay süren bir çalışma sonucunda zirai ilaçlama yapabilen bir drone ortaya çıkardı.
Yasin Buğra Akkaya, bu yıl elektrik-elektronik mühendisliği bölümünü kazanarak üniversite eğitimine başladı. Drone teknolojisine yönelmesinde bir haberin etkili olduğunu belirten Akkaya, Türkiye’de az sayıda örneği olan, 5 litre ilaçlama kapasitesine sahip ve 3 farklı uçuş moduna sahip bir drone tasarladı. Bu drone’un babası için geliştirildiğini ve artık ticari bir boyuta taşımak istediğini ifade etti. Kendi çip ve yazılımını üretme hedefine sahip olan genç, gövde ve depo tasarımının tamamen kendisine ait olduğunu vurguladı.
Baba Hasan Akkaya ise oğlunun ürettği drone ile gurur duyduğunu belirterek, oğlunun ilaçlama işini kolaylaştırarak kendisinden büyük destek aldığını söyledi. Bu yıl ilk defa başlanan ilaçlama işlerini kolaylaştıran drone’un bundan sonra savunma sanayisine yöneleceğini belirtti. Babası için bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren Yasin Buğra Akkaya, drone’un ilaçlama kapasitesinin yüksekliğini, ortalama 20-25 dönüm saatte ilaçlama yapabilen bir kapasiteye sahip olduğunu açıkladı.
Genç mucit, babasının işini kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği drone’u ilerleyen dönemlerde kendi üreteceği çip ve yazılımla daha da geliştirmeyi hedefliyor. Babası için geliştirilen ve şimdi ticari bir amaca yönlendirilmek istenen drone, babasının hayatını kolaylaştırarak büyük bir yükü omuzlarından almış durumda. Aile içinde yapılan bu işbirliği, genç mucitin gelecekteki hedeflerine yönelik bir ilk adım olabilecek nitelikte.