Bakan Fidan, TBMM’de düzenlenen TÜRKPA Milli Savunma Komisyonu Başkanları 1’inci Toplantısı’nda, parlamenter düzeyde gerçekleşen bir araya gelmenin Türk dünyasının milli güvenlik mimarisini oluşturması adına önemli olduğunu ve TÜRKPA’nın Türk dünyasının savunma ve güvenlik alanlarında işbirliğini artırmada stratejik bir platform olduğunu belirtti. Fidan, parlamenter diplomasinin Batı dünyası tarafından etkin bir şekilde kullanıldığını vurgulayarak, Türk dünyasının da benzer bir güç oluşturmak adına TÜRKPA çatısı altında bir araya gelerek ilerlemesinin stratejik önem taşıdığını ifade etti.
Milli savunma alanının bir ekosistem oluşturulması gereken bir alan olduğunu aktaran Bakan Fidan, dünyanın artan çatışmalar ve istikrarsızlıklarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde, TÜRKPA’nın Milli Savunma Komisyonu Başkanlarının bir araya gelmesinin ayrı bir anlama sahip olduğunu dile getirdi. Türk dünyasının savunma ve güvenlik alanlarında daha fazla işbirliği ve bütünleşme içinde olması gerektiğinin altını çizen Fidan, Türkiye’nin dış politikasının Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde Türk dünyasında barış, refah ve güvenliğe katkı sunduğunu vurguladı.
Fidan, Türk devletleri arasındaki ilişkilerin tarihsel bir bağlamda ilerletilmesi gerektiğini belirterek, Asya’nın yükselişi ve Türk coğrafyasının öneminin arttığı bir dönemde bölgesel sahiplenme amacıyla küresel rekabetin bölgeye yansıtılmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti. Bölgesel sorunların öncelikle aile içinde, kardeşler arasında çözülmesi gerektiğini ve Türk dünyasının ortak duruş sergileyerek uluslararası topluma örnek teşkil etmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Gazze’deki yaşanan zulme dikkat çeken Fidan, Türkiye’nin bu konuda ilkeli bir duruş sergilediğini ve uluslararası toplumu bu konuda harekete geçmeye çağırdığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna-Rusya Savaşı’nda çatışan tarafları bir araya getirerek Karedeniz Tahıl Girişimi’nin hayata geçirildiğini ve Orta Asya’daki gelişmelerin Türk dünyasının güvenlik sorunlarını yakından takip ettiğini dile getirdi.
Azerbaycan’ın Karabağ işgaline son vererek Güney Kafkasya’da kalıcı barışı sağlaması için tam destek verdiklerini ve Türk devletlerinin ekonomi, enerji ve savunma alanlarında işbirliği potansiyelinin büyük olduğunu vurgulayan Fidan, TDT’nin bölgenin istikrar ve büyüme konusunda üstlenebileceği rolü ve projelerini artırmak için çaba harcadıklarını ifade etti. Son olarak, yüksek teknolojinin ekonominin lokomotifi haline geldiğini ve Türk dünyasının hızla bu değişime adapte olması gerektiğini vurgulayan Fidan, TDT’nin uluslararası alanda daha görünür hale gelmesinin önemine dikkat çekti.